3D принтерите използват един от следните методи за създаване на слой обект по слой:

ТЕХНОЛОГИЯ ЗА 3D ПЕЧАТ # 1: ФЕДЕРИАЛНО МОДЕЛИРАНЕ НА ДЕПОНИРАНЕ (FDM)

Това е най-разпространената технология, използвана в настолните 3D принтери. Термопластичният материал се нагрява и екструдира през дюза. Накрайникът отлага слоя разтопен материал по слой върху строителната платформа. Всеки слой се придържа към този под него.

ТЕХНОЛОГИЯ ЗА 3D ПЕЧАТ # 2: СТЕРЕОЛИТОГРАФИЯ (SLA)

Построената платформа се спуска във вана, пълна със специална течна фотополимерна смола. Смолата е чувствителна към светлина и става твърдо при излагане на лазерен лъч. Всяко напречно сечение на 3D модела се проследи върху слоя от втвърдена смола, която се появи преди него. Това се повтаря по слой по слой, докато 3D обектът бъде завършен.

Отговорете на 101 въпроса

В FDM обектът е изграден отдолу нагоре, в SLA това е обратното.

3D ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ПЕЧАТ # 3: СЕЛЕКТИВНО ЛАЗЕРНО СИНТЕРОВАНЕ (SLS)

Този процес включва лазерен лъч, който свързва прахообразния материал заедно. Първият слой прахообразен материал се равномерно се валцува върху платформата за изграждане, след което слоят на 3D модела се слива заедно с лазер. След това платформата за изграждане се снижава с ширината на един слой и следващият слой прах се валцува на място. Този процес се повтаря, докато 3D обектът приключи. Тъй като обектът е заобиколен от (неизползван) материал през цялото времетраене на конструкцията, не са необходими поддържащи структури, както понякога при FDM процеса.

Много различни материали могат да се използват с тази технология от пластмаса до метали.

3D ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ПЕЧАТ # 4: СЕЛЕКТИВНО ЛАЗЕРНО ТОПЕНЕ (SLM)

SLS работи по същия принцип като процеса SLS, но използва лазер с по-висока интензивност и само метален прах. В този процес, малките метални частици всъщност се стопяват заедно, за да образуват твърдо парче метал, сякаш са изработени от един солиден блок.

3D ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ПЕЧАТ # 5: BINDER JETTING

Binder Jetting също използва прахово легло като източник на материал. Но вместо лазер, прахът, например металът, първо се „залепва“ заедно с лепило, след което обектът се термообработва в пещ за нагласяне или сливане на материала.

За да получите цветни принтове, можете да добавите пигменти към свързващите материали.

Източник

Категории: 3D Академия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3D принтерът материализира Вашите идеи. Разгърнете въображението си! С технологията 3D принтирането може да създадете почти всяка форма в желания размер и цвят.

Резултат с изображение за 3d printed

Резултат с изображение за 3d printed

Резултат с изображение за 3d printed