Какви са предимствата на 3D принтирането?

Както повечето нововъзникващи технологии, 3D принтирането предлага предимства в много области. Те включват подобрения в областта на финансите, логистиката, здравеопазването, творчеството и околната среда.

За една, технологията позволява безкрайно персонализиране по отношение на дизайна и материала. Един забележителен пример за това предимство е в сектора на здравеопазването. Комплексните протезни крайници могат да бъдат произведени точно за индивидуалните нужди на много по-ниска цена.

2353eb9e00000578-2842559-someday_in_the_near_future_amputees_will_be_able_to_print_an_art-48_1416495087357

В сферата на аерокосмическата промишленост сложните части, които отнемат много време за сглобяване, вече могат да бъдат отпечатани в 3D. Това ускорява линията за сглобяване и намалява цената на крайния продукт. Също така е възможно масово производство в по-големи количества.

Триизмерният печат позволява на дизайнерите бърз прототип, което в крайна сметка спестява време в процеса на проектиране. Това позволява на нови или подобрени продукти да навлязат на пазара много по-рано, отколкото с конвенционални средства.

3D принтерите са преносими. Това позволява на крайните продукти или компоненти да бъдат отпечатани на 3D, когато и кога са необходими, и по този начин да се намалят или елиминират нуждите от инвентара. Сателитите, например, най-вероятно ще бъдат 3D отпечатани в космоса в бъдеще.

Тъй като 3D принтирането използва концепцията за добавяне на материал, а не за изваждане на материал, процесът оставя малко, без да има отпадъци. Въпреки че материалите, използвани в традиционните производствени методи, са рециклируеми, процесът на рециклиране на материали струва пари, които могат да бъдат спестени с 3D отпечатване .

Какви са ограниченията при 3D принтирането?

Въпреки че вече е дълбоко внедрен в света на прототипирането, триизмерното печатане е все още няколко години далеч от пробив в света на производството. Този пробив би позволил триизмерното печатане да се разпространи от просто създаване на прототипи, с изключение на избраните компоненти, които вече се произвеждат от 3D принтери, да се прилага широко в ежедневните производствени процеси по целия свят.

Основният аспект, който държи това да се случи по-рано, е относително дългото време, необходимо за триизмерното отпечатване на нещо, което може също така да бъде произведено по традиционни методи (и всички знаем, че времето означава пари).

Триизмерният печат също е ограничен от размера на 3D принтера. Макар че има някои доста големи единици 3D печат с цимент, например, висококачествените и прецизни части се ограничават до по-малки машини, които също могат да бъдат много скъпи в зависимост от това, което са проектирани така, че да могат.

Друго ограничение е фактът, че повечето 3D принтери могат да печатат само с един материал наведнъж. Мултиматериалните 3D принтери обаче съществуват, но все още не са много чести.

Източник

Категории: 3D Академия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3D принтерът материализира Вашите идеи. Разгърнете въображението си! С технологията 3D принтирането може да създадете почти всяка форма в желания размер и цвят.

Резултат с изображение за 3d printed

Резултат с изображение за 3d printed

Резултат с изображение за 3d printed