Машините не идват перфектни от производствената линия. Точно както компютърните монитори и фабричните машини, 3D принтерите трябва да бъдат калибрирани за максимална точност и прецизност. 

В края на тази страница Ви представяме списък с най-добрите 3D модели, които ще Ви помогнат да усъвършенствате 3D принтирането си.

А ето как да използвате калибриращи кубове, за да извлечете максимума от вашия 3D принтер:


Какво представляват калибриращите кубове?

Калибриращите кубове са прости геометрични форми (обикновено кубчета, откъдето идва и името), които ви помагат да прецизирате настройките на вашия 3D принтер. Те ви позволяват да постигнете максимална прецизност и точност във вашите 3D принтове.

Има много начини да използвате калибриращи кубове. Преди да започнем, обаче, не забравяйте да калибрирате екструдера на вашия 3D принтер. Това ще гарантира, че всички дефекти ще бъдат строго механични.

След като вашият екструдер е калибриран, има няколко неща, които можете да направите с калибриращите кубове:

Направете настройките за steps/mm.: Те казват на вашия 3D принтер колко да завъртите всеки мотор, за да завърши милиметър. Ако не сте запознати със системата за движение на вашия 3D принтер, кубове за калибриране ще ви помогнат да отключите тези настройки. Нашето ръководство за калибриране ви превежда през стъпките.


Направете настройките на материала си: Ако разберете как работи вашата система за движение, можете да използвате steps/mm калкулатора на Prusa Research, за да намерите точните настройки, които ви трябват. Това ще остави само материала като източник на грешка. Изпъкналите слоеве или пропуски в принтовете са всички индикатори за лошото калибриране на екструдера, което показва, че трябва да прекалибрирате екструдера си. Постоянно намалените принтове показват свиване на материала, така че трябва да настроите настройката за „процента свиване“ на софтуера си.


Прикрепете звънене на 3D принтер: Острите ъгли на калибриращите кубове лесно ще разкрият звънтящи артефакти, които могат да се превърнат в лоши повърхностни покрития.


Изчисляване за допустимите отклонения: Калибриращите кубове могат да се използват за тестване и подобряване на прецизността на вашия принтер. Това ще позволи минимални отклонения при 3D принтиране на механични части.


Сега, когато знаете как да използвате калибриращи кубове, Ви представяме списък с едни от най-добрите дизайни:

1. Класически калибриращ куб

Невъзможно е да бъде объркано.
Невъзможно е да бъде объркано. Източник: TinC33 / YouTube

Какво е? Простият класически 20-милиметров куб, чиито лица са означени с X, Y и Z. Лесен за използване – старайте се всички страни трябва да бъдат 20 мм.

Кой го е направил?  iDig3Dprinting

Къде да го намерите:  Thingiverse


2. Тест за точност на размерите

Четири кубчета в едно.
Четири кубчета в едно. Източник: Make / YouTube

Какво е?  Версия на класическия калибриращ куб. Разполага с 4 слоя, на 25 мм, 20 мм, 15 мм и 10 мм, с вдлъбнатина отпред, за да покаже ориентацията. Това е особено полезно за идентифициране на свиването на материала; ако размерите се отклоняват при различни суми за всеки слой, трябва да коригирате настройките за свиване на материала на софтуера, както е описано по-горе.

Кой го е направил?  Направете списание

Къде да го намерите:  YouMagine


3. Калибриращи котки

Най-
„Кали Кат“. Източник: Dezign / Thingiverse

Какво е?  Калибрационен куб, но за разлика от останалите тестове в този списък, „Cali Cat“ е този, на който ще се наслаждавате, след като приключите калибрирането. Главата и опашката са с различни размери, така че като теста за точност на размерите, можете да използвате тази котка, за да установите свиване на материала.

Кой го е направил?  Dezign

Къде да го намерите:  Thingiverse


Надяваме се, че това ръководство е полезно за запознаването ви с калибриращи кубове и как те могат да бъдат използвани за настройване на настройките на вашия 3D принтер. Сега сте една крачка по-близо до създаването на прецизни механични части!

Успех!

https://www.foxbox3dart.com/3d-printed-dreams/

Източник: all3D.com


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3D принтерът материализира Вашите идеи. Разгърнете въображението си! С технологията 3D принтирането може да създадете почти всяка форма в желания размер и цвят.

Резултат с изображение за 3d printed

Резултат с изображение за 3d printed

Резултат с изображение за 3d printed