3D принтиране е автоматизираният процес на изграждане на триизмерен обект чрез добавяне на материал слой по слой, а не чрез отнемане на материал (например при пробиване или обработка). Процесът, известен още като производство на добавки, беше представен за пръв път в края на 80-те години на миналия век. За първи път е използван като бърз метод за създаване на прототипи в космическата и автомобилната промишленост. Чарлз Хъл, който по-късно съосновава 3D системи, има патент, издаден за стереолитография (или SLA за кратко).

През 1988 г. 3D Systems продаде своя първи промишлен 3D принтер, използващ технологията SLA.

В началото на 90-те години на миналия век бяха създадени много индустриални триизмерни печатни компании, всички дойдоха с нови изобретени процеси. Само три от големите компании за 3D принтиране от това време, когато приложението за 3D принтирането е само индустриално, все още се продават на пазара. Най-важните от тях са 3D системи, EOS и Stratasys.

Едва през 2009 г. триизмерният печат стана достъпен за масите. Проектът с отворен код RepRap отвори вратата на достъпни настолни 3D принтери, използващи технологията FDM (Fused Deposition Modeling). След това и през годините след 2009 г. новите и други компании започнаха да обновяват, да създават и подобряват 3D принтера за потребители / настолни компютри до момента, в който днес разполагаме с висококачествени, достъпни и също така скъпи 3D принтери, използващи технологията FDM други).

Източник

Категории: 3D Академия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3D принтерът материализира Вашите идеи. Разгърнете въображението си! С технологията 3D принтирането може да създадете почти всяка форма в желания размер и цвят.

Резултат с изображение за 3d printed

Резултат с изображение за 3d printed

Резултат с изображение за 3d printed