33. Какъв софтуер имам нужда за 3D принтиране?

За да подготвите съществуващ 3D модел за 3D принтиране, ще ви е нужен най-малко 3D изрязващ инструмент. Повечето 3D принтери са снабдени със собствен софтуер за изрязване. Най-популярният 3D софтуер с отворен код е Cura, а най-гъвкавият Simplify3D.

Ако се интересувате и от сами проектиране на 3D модели или от модифициране на съществуващи модели, ще ви е необходим софтуер за 3D моделиране.

34. За какво ми е нужен софтуер за изрязване?

Софтуерът за изрязване подготвя 3D модела за вашия 3D принтер. Тя изрязва 3D модела в тънки хоризонтални слоеве, които 3D принтерът може да интерпретира и отпечатва. Той също така добавя структури за поддръжка (съпорти), които са необходими за отпечатване на надвиснали структури. Можете да накарате софтуера за нарязване автоматично да добавите съпорти или да ги поставите ръчно.

Приготвеният 3D файл за принтиране обикновено се съхранява като файл .gcode.

Софтуерът също ви позволява да поставите модела върху площа за печат и да го преоразмерите. Той също така ви дава контрол върху разделителната способност на печат, запълването и настройките на принтера, като температура на дюзите и скорост на печат.

Софтуерът за професионално изрязване като „Опростяване на 3D“ има режим на визуализация, при който можете да направите суха работа и да проверите как ще се отпечата вашият модел – без да чакате часове, докато процесът на печат приключи. По този начин можете да коригирате грешки, преди да започнете процеса на печат.

Когато всичко това стане, 3D резецът ще генерира файл, като по този начин завърта STL или OBJ файла в G-код, който може да се чете от вашия 3D принтер. Повечето 3D софтуер за разрязване са свободни за използване и са напълно достатъчни за печат на 3D настолни компютри.

Отговорени са 101 въпроса

35. Какъв е най-добрият софтуер за срязване?

Ако производителят на принтера ви не е включил софтуер за изрязване или ако резултатите от 3D отпечатване не са задоволителни, опитайте безплатния софтуер Cura за срязване. Cura е разработен от Ultimaker, но може да се използва с повечето настолни 3D принтери.

101 въпроса отговориха на кура


Ако сте склонни да похарчите малко пари, отидете с Simplify 3D, най -добрият софтуер за 3D изрязване на пазара .

36. Как да създам 3D модели за печат?

Първо, 3D модели могат да се правят с помощта на 3D моделиращ софтуер или обекти от реалния живот, които след това се сканират и се превръщат в 3D модели със специализиран софтуер, често доставен от производителя на сканиращото устройство. След това 3D моделите трябва да бъдат преминали през 3D програма за изрязване, за да се превърнат в 3D печат.

37. Какъв е най-добрият софтуер за 3D моделиране за начинаещи?

За начинаещи, софтуерът трябва да бъде интуитивен и да няма твърде много функции. Пренатоварването на функциите вероятно ще обърка и осуетява начинаещия.  В този случай ви препоръчваме да опитате безплатен софтуер за 3D моделиране.

  • 3D Slash  е безплатен и лесен за използване софтуер за 3D моделиране за Windows и MacOS и за вашия уеб браузър. В 3D Slash изграждате модела си с помощта на проста концепция за сградния блок – подобно на Minecraft. 
  • TinkerCAD е безплатен уеб базиран софтуер за моделиране. Тук можете да изградите модела си от основни форми и (за разлика от 3D Slash), като създадете геометрични форми в 2D и ги превърнете в 3D. TinkerCAD е по-близък до професионалния софтуер за триизмерно моделиране (в сравнение с 3D Slash) и улеснява по-късно преминаването към по-мощен инструмент. 

    Други възможности за начинаещи са:

38. Къде мога да се науча как да използвам триизмерен софтуер за моделиране?

Обикновено разработчикът предоставя уроци за техния софтуер. Те  идват под формата на дигитално ръководство за потребителя или видео уроци, хоствани на уебсайта на компанията или на YouTube.

Категории: 3D Академия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3D принтерът материализира Вашите идеи. Разгърнете въображението си! С технологията 3D принтирането може да създадете почти всяка форма в желания размер и цвят.

Резултат с изображение за 3d printed

Резултат с изображение за 3d printed

Резултат с изображение за 3d printed